Šta uraditi u slučaju kada neko umre u bolnici?

Korisne informacije

Ukoliko se nažalost dogodi smrt voljene osobe u bolnici, odmah će se obavijestiti najbliži rođaci ili članovi porodice. Većina bolnica u Evropi ima posebno osoblje koje se bavi ovakvim situacijama.

Da li bolnica izdaje ljekarsko uvjerenje o uzroku smrti?

Obično ljekar u bolnici izdaje ljekarsko uvjerenje ako je uzrok smrti poznat. Međutim, ako uzrok smrti nije poznat ili još nije potvrđen, bolnica će od najbližih rođaka zatražiti dozvolu za obdukciju.

U slučaju kada ljekar nije siguran u stvarni uzrok smrti, čak i ako je očigledno da je uzrok prirodan, ili ako je preminuli preminuo iznenada ili na neprirodan način, kontaktiraće se mrtvozornik (ili odgovarajuća služba). Mrtvozornik ili nadležna osoba može naložiti obdukciju ili uviđaj kako bi se utvrdio uzrok smrti, a zatim izdati dokumente koji omogućavaju registraciju smrti.

Važno je napomenuti da se sahrana ne može obaviti dok se ne završi uviđaj mrtvozornika i ne utvrdi tačan uzrok smrti.

Šta se dešava sa pokojnikom u bolnici?

Ukoliko voljena osoba preminula u bolnici, biće zadržana u bolničkoj mrtvačnici dok se ne organizuje preuzimanje od strane angažovane službe ili porodice.

Ukoliko pogrebno društvo preuzima pokojnika, oni će direktno stupiti u kontakt sa bolnicom kako bi obezbedili siguran transport pokojnika do svoje kapelice, obaveštavajući vas o svakom koraku. Moguće je da ćete morati potpisati ovlašćenje kako biste omogućili pogrebnom društvu da preuzme pokojnika iz bolnice.

Šta se dešava sa imovinom preminule osobe ako je umrla u bolnici? Osoblje bolnice čuva imovinu preminule osobe sve dok lice zaduženo za imovinu ne dogovori njen preuzetak. Bolnica će izdati potvrdu kada se imovina preuzme.

Ako je osoba koja je preminula u bolnici bila organ donor:

Ukoliko niste sigurni da li je vaša voljena osoba bila registrovana kao donor organa, bolnica bi trebala biti u mogućnosti da to provjeri umjesto vas. Može se dogoditi da od vas zatraže potvrdu da se preminuli nije predomislio prije smrti. Proces doniranja organa započinje provjerom smrti osobe, a zatim dobijanjem saglasnosti za donaciju bilo kojeg upotrebljivog organa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Required fields are marked *

Nedavne objave

Imate li pitanje

Pozovite nas ili nam pišite na email.

Procedura u 3 koraka

U sledeća tri koraka ćemo Vam objasniti kako izgleda procedura prevoza i organizacije sahrane.

1. KONTAKT

Nakon što nas kontaktirate i dostavite sve potrebne podatke i detalje dostavićemo vam podatke i cijene usluga za koje ste zainteresovani.

2. DOKUMENTACIJA

Ukoliko se odlučite za naše usluge dostavićete nam potrebnu dokumentaciju nakon koje ćemo krenuti u proceduru pripreme prevoza pokojnika i organizovanja usluga koje ste izabrali.

3. PREVOZ I USLUGA

Nakon obavljanja papirologije naši vozači dolaze na kućnu adresu pokojnika te organizuju prevoz do dogovorene destinacije