Šta uraditi kada neko umre u bolnici?

Ako je voljena osoba nažalost preminula u bolnici, najbliži rođaci ili najbliži članovi porodice će biti odmah obaviješteni. Mnoge bolnice širom Evrope imaju osoblje specijalizovana za ta pitanja.

DA LI ĆE BOLNICA IZDATI LEKARSKO UVERENJE O UZROKU SMRTI?

Ljekar u bolnici obično izdaje ljekarsko uvjerenje ako je poznat uzrok smrti. Ako je uzrok smrti nepoznat ili još nije potvrđen, bolnica će od najbližih rođaka tražiti dozvolu da izvrši obdukciju.

Ukoliko doktor nije siguran u stvarni uzrok smrti, čak i ako je očigledno bio prirodnim uzrocima, ili ako je preminuli preminuo iznenada ili neprirodno, kontaktiraće mrtvozornika (ili službu nadležnu za isto). Mrtvozornik ili nadležna može narediti obdukciju ili uviđaj kako bi se utvrdio uzrok smrti, a zatim izdati dokumente koji omogućavaju registraciju smrti.

Važno je napomenuti da se sahrana ne može obaviti dok se mrtvozorni uviđaj ne završi i ne utvrdi uzrok smrti.

Ako se pokojnik treba kremirati, obavijestite ljekara. Medicinsko uvjerenje je potrebno prije nego što možete registrovati smrt – to se mora učiniti u roku od pet dana.

GDJE POKOJNIK BORAVI UKOLIKO UMRE U BOLNICI?

Ako je voljena osoba umrla u bolnici, ona će biti zadržana u bolničkoj mrtvačnici dok ne budete mogli dogovoriti da ih vaša angažovana služba ili porodica preuzme.

Ako vašu voljenu osobu preuzima pogrebno društvo, oni će se direktno povezati s bolnicom kako bi osigurali siguran transport pokojnika u vlastitu kapelu, obavještavajući vas o svakom koraku. Možda ćete morati da potpišete formular za ovlaštenje kako biste omogućili pogrebnom društvu da preuzme pokojnika iz bolnice.

ŠTA U SLUČAJU SA IMOVINOM PREMINULOG AKO UMRE U BOLNICI?

Osoblje bolnice će čuvati imovinu vaše voljene osobe sve dok osoba koja upravlja imovinom ne uredi njihovo preuzimanje. Osoblje bolnice će izdati potvrdu kada se stvari pokupe.

MOJA VOLJENA OSOBA JE UMRLA U BOLNICI I BILA DONOR ORGANA

Ako niste sigurni da li je vaša voljena osoba registrovana kao donor organa, bolnica bi to trebala moći provjeriti umjesto vas. Možda će od vas tražiti da potvrdite da se nisu predomislili prije smrti. Proces doniranja organa počinje provjerom da je osoba preminula, a zatim dobijanjem pristanka za donaciju bilo kojeg upotrebljivog organa.