Šta uraditi kada se desi smrt neke osobe kod kuće?

Korisne informacije

Kada se desi smrt vaše voljene osobe kod kuće, postoji niz faktora koje treba uzeti u obzir, u zavisnosti od toga da li je smrt bila očekivana ili neočekivana.

Ako je smrt bila očekivana:

Kada se očekuje smrt, koraci koje treba preduzeti malo se razlikuju u zavisnosti od vremena dana. Ako je vaša voljena osoba umrla tokom dana, na primer, zbog neizlječive bolesti, odmah kontaktirajte njihovog ljekara opšte prakse ili pogrebnu agenciju.

Ako je smrt nastupila noću, ipak biste trebali pozvati telefonsku liniju za pomoć u zdravstvu i oni će vam pružiti savjete o sljedećim koracima. Ukoliko želite, možete sačekati do jutra pre nego što kontaktirate ljekara opšte prakse.

U oba slučaja, ukoliko niste najbliži rođaci ili bliski srodnici, trebali biste odmah obavijestiti te osobe.

Ako je poznat uzrok smrti, ljekar će izdati ljekarsko uvjerenje o uzroku smrti, što će vam omogućiti da registrujete smrt.

Ako je smrt bila neočekivana:

U slučaju neočekivane smrti, odmah pozovite policiju i hitnu pomoć putem odgovarajućeg broja u vašoj zemlji. Operator će vam pružiti instrukcije o sljedećim koracima, uključujući i utvrđivanje da li biste mogli pokušati oživjeti osobu. Hitna pomoć će, po dolasku, ili pokušati oživjeti osobu ili potvrditi smrt.

Ako uzrok smrti nije poznat, važno je da ne dirate područje (osim u pokušaju oživljavanja). Policija će organizovati preuzimanje tijela od strane pogrebnika, preuzimajući odgovornost nad tijelom u ime mrtvozornika u slučaju neočekivane smrti.

Ako medicinski stručnjak nije siguran u stvarni uzrok smrti, čak i ako izgleda da je smrt prirodna, ili ako je preminuli preminuo iznenada ili na neprirodan način, biće obavezan da kontaktira mrtvozornika ili državnog tužioca. Mrtvozornik ili tužilac mogu naložiti obdukciju ili istragu kako bi se utvrdio uzrok smrti, a zatim izdati dokumente potrebne za registraciju smrti.

Važno je napomenuti da sahrana ne može biti organizovana dok se istraga mrtvozornika ne završi i dok se ne utvrdi uzrok smrti.

Nedavne objave

Imate li pitanje

Pozovite nas ili nam pišite na email.

Procedura u 3 koraka

U sledeća tri koraka ćemo Vam objasniti kako izgleda procedura prevoza i organizacije sahrane.

1. KONTAKT

Nakon što nas kontaktirate i dostavite sve potrebne podatke i detalje dostavićemo vam podatke i cijene usluga za koje ste zainteresovani.

2. DOKUMENTACIJA

Ukoliko se odlučite za naše usluge dostavićete nam potrebnu dokumentaciju nakon koje ćemo krenuti u proceduru pripreme prevoza pokojnika i organizovanja usluga koje ste izabrali.

3. PREVOZ I USLUGA

Nakon obavljanja papirologije naši vozači dolaze na kućnu adresu pokojnika te organizuju prevoz do dogovorene destinacije